Skapa en bra ljudmiljö på kontoret med återbruk!

2021-11-10


En bättre ljudmiljö på kontoret - gör det enkelt med återbruk!

pexels-photo-3771813.jpeg

Gör det inte svårare än vad det är, att börja är det viktigaste.

För att inte fastna i sakfrågor och göra det tekniskt krångligt, är det bara att börja. Det går alltid att komplettera upp om det behövs. Se nedan exempel om vägledande, kombinera gärna.

Ljudabsorbering bild 1.jpg

Vilka produkter använder man?

Svårt att veta hur mycket produkter man behöver för att få ner ljudet på kontoret? Ett tips är att testa sig fram stegvis då alla lokaler har olika förutsättningar.

Ljudabsorbering VÄGG.jpg

VÄGGABSORBENT

Ett vanligt sätt att börja jobba med ljudbilden är att hänga väggabsorbenter på väggarna de ytor där det är som mest ljud. Vanligast och enklast är att applicera enkla former som, rektangulära, kvadratiska eller runda. Upphängning sker oftast med ett enkelt hane/hona-beslag på baksidan. Häng absorbenterna i "huvudhöjd" dvs från den höjd talet kommer ifrån.

Ljudabsorbering TAK.jpg

TAKABSORBENT

Det finns i regel två typer av takabsorbenter. En som hängs längs liggande som takplattor och en som hänger lodrätt ner från tak och kan då samtidigt fungera som en rumsavdelare. Takabsorbenter fästes i tak med vajer eller varför inte hängande i en gardinskena så den blir flyttbar? Finns det ett innertak/installations kan man sätta krokar i listverket för enkel montering.

Ljudabsorbering BORD.jpg

BORDSSKÄRM

Den absolut vanligaste ljudabsorberingen kommer från bordsskärmar. Bordskärmar fästes med vanliga vinkelbeslag som oftast medföljer skärmen. Beräkna bordskärmens längd efter bordsskivan. (se även produktguide om arbetsbord för tips)

Ljudabsorbering GOLV.jpg

GOLVSKÄRM

Den enklaste åtgärden är att addera golvskärmar, mellan bord, mellan avdelningar eller mot avgränsande korridorer. Den är mycket yta som kan absorbera ljud och kräver i princip ingen montering. Golvskärmar finns i alla former och kan sättas ihop till önskad funktion som hela rum, vägg, etc.

Ljudabsorbering bild 2.jpg

TEXTILIER

En fantastisk ljudabsorbent som man kanske inte tänker på är textilier. Mattor, kuddar, gardiner m.m. Några kuddar i soffan, matta på golvet och gardiner vid fönster eller vägg. Tillsammans blir gör det underverk och bidrar till en bättre ljudmiljö på kontoret.

Material.

Vilka material är vanligast på och i ljudabsorberingsprodukter för offentlig miljö? Nedan är en kort beskrivning på de material som är vanligast idag på marknaden.

Ljudabsorbering bild 3.jpg

Underhåll av dina möbler.

En fläck händer så lätt. Som tur är möblerna klädda i slitstarka tyger och material vilket gör att dom håller en lång tid även under frekvent användning. För att möbeln ska vara fräsch under hela sin livstid är det viktigt att underhålla den och att ta tag i fläckar direkt dom händer. Lunchrum café bild 4.jpg

FOOTER Ljud.jpg

Ladda ner guide ☘