Produktionen av kontorsmöbler i Sverige beräknas bidra med mer än 150 000 ton koldioxidekvivalenter per år i klimatpåverkan. Genom att öka användningen av cirkulära möbelflöden för kontorsinredning kan denna siffra reduceras avsevärt.
Företagens roll vid inköp.
Det är viktigt att utveckla hållbara inköpsprocesser för företag och organisationer som köper inredning. Samtidigt behöver frågan om hållbarhet adresseras redan i tillverkningsledet. Genom att skapa synergier för framtida återbruk, istället för att endast producera för linjärt användande, kan vi minska miljöpåverkan.
Intresset bland svenska företag för att öka andelen inköp av begagnade kontorsmöbler är stort. Det finns dock vissa utmaningar som måste övervinnas för att återbruk ska bli normen. Det kan handla om geografiska begränsningar, brist på kunskap och osäkerhet kring produkternas skick och garantier. Dessutom kan den flexibilitet som ett ej förbestämt sortiment innebär skapa osäkerhet hos beställaren.
.
Kommuner, organisationer och stora företag.
Kommuner, regioner, organisationer och stora företag med hög omsättning på kontorsmöbler behöver också bli en del av den cirkulära ekonomin. Det innebär att inredning som redan finns inom en verksamhet används på nytt inom andra avdelningar, kontor eller verksamhetsområden.
Det finns idag tekniska lösningar för att underlätta detta, men många organisationer har ännu inte implementerat dem på grund av organisatoriska hinder eller brist på beslutsunderlag.
.
Forskning och rapporter.
Begreppet "cirkulära möbelflöden" tolkas på olika sätt beroende på vem som utfört forskningen och vilket syfte som ligger bakom. Frågor som huruvida det är fördelaktigt att använda upcycling, som innebär att ny råvara tillförs, eller var gränsen går för att återbruka på ett klimatsmart sätt, diskuteras ofta. Även kostnader relaterade till dessa processer är en faktor utan tydliga riktlinjer, vilket gör det svårt att mäta effekterna.
Ett allt mer etablerat tillvägagångssätt är att vända på "inköpsstegen":
.
Läs mer om cirkulära möbelflöden i följande artiklar:
☘️ RI.SE – Framtidsscenarier för cirkulära möbelflöden
☘️ Naturskyddsföreningen – Hållbar konsumtion ”Andra hand i första hand”
☘️ Cirkularitet .se – Möbelbranschen visar vägen till cirkulär ekonomi
☘️ Trä och Möbelföretagen (TMF) – Cirkulära affärsmodeller