Mötesrum - så här inreder du dem!

11/9/2021


Mötesrum, - den kreativa ytan!

pexels-photo-7434023.jpeg

Hur utnyttjar man den yta man har tillgänglig på bästa sätt? Hur många personer får plats i rummet och hur stort kan bordet vara? Frågorna kan bli många och det är lätt att bli osäker.

Dagens möte är dessutom ofta en blandning av fysiska och digitala möte, dvs hybridmöte. Vad ska man tänka på där? Ge mötesrummen rätt förutsättningar för kreativa möte. Med återbruk kan du ta ut svängarna och skaffa bra inredning till en hållbar kostnad.

Bild - den krativa arbetsytan.jpg

Hur många får plats på ytan?

Hur utnyttjar man den yta man har tillgänglig? Nedan följer några förslag som kan vara enkelt att följa. Förslagen visar de mest frekvent förekommande. Har ni avvikande mått eller andra frågor kring den yta ni tänker inreda så hör av er till vår kundservice för snabb och enkel assistans. Testa gärna även vår chatt som ni ni når direkt på vår framsida.

Mötesrum bild 1.jpg

Mötesrummet – kreativitet inom 4 väggar.

När man väljer möbler till ett mötesrum bör man uppskatta hur länge ett möte varar i snitt på sin arbetsplats. Väldigt långa möte kan kräva mer av stolen och då bör man överväga en stoppad stol, gärna med hjul så man kan hålla fötterna igång under mötet. Enklare möte upp till en timme klarar i princip vilken stol som helst, där kan budget och estetik lättare avgöra ditt val.

Det är lätt att man koncentrerar sig på just mötesbord och stol, men ett mötesrum idag kräver mer än så för att fungera på ett bra sätt. Ljud, ljus och teknik som stödjer det arbete som ska utföras. Resultatet ligger i förutsättningarna –inte fabrikatet på mötesstolen eller faneret på bordsytan.

Ska mötesrummet vara aktivt kan det vara bra att ha mötesstolar på hjul. Det underlättar rörelse och skapar utöver en bra ergonomi även en bättre delaktighet då det blir lättare att följa med i mötet. Särskilt om det är ett hybridmöte där några av deltagarna är på skärm och andra fysiskt i rummet.

Några punkter för att lyckas med att inreda mötesrummet:

  • Välj mötesstol efter uppskattad möteslängd.
  • Investera i en bra ljudmilljö. Gardiner, matta och ljudabsorbenter på väggarna gör mest nytta.
  • Belysningen är viktig, dåligt ljus ger trötta deltagare. Variera taklampor med golvbelysning.
  • Ge deltagarna möjlighet att uttrycka sig, en whiteboard skapar mycket mervärde och engagemang.
  • Glöm inte växter. Syre hållet mötet aktivt och skapar en trevlig miljö.

bild mötesrummet.jpg

Titta på produkter för mötesrummet: KONFERENSSTOL - TAKLAMPOR - MÖTESBORD

Öppet möte – en social yta för gemensamt arbete.

Den öppna mötesytan benämns ibland som träffpunkter där man lätt hamnar när man kommer in på kontoret. Lätt att samlas, jobba tillsammans, ha en snabb genomgång med mera.

Tanken med dessa ytor är lätt tillgänglighet, transparens, spontanitet och att vara närvarande för kollegor. Alla är inte på kontoret dagligen och då är det väldigt enkelt att bara slå sig ner ensam eller med andra för att komma ikapp vad som hänt på kontoret sedan sist, eller se när den där kollegan kommer in som man tänkte byta några ord med. Ett möte behöver inte per automatik betyda att stänga in sig, det kan rent av underlätta för andra att ansluta till diskussionen för att få framdrift i mötet.

Möblera tydligt, med funktionen i fokus och gärna olika typer av stolar så finns det något för alla. Det signalerar även att det är en aktiv och tillåtande yta som är avstressande i sin öppenhet. Ljud och ljus måste man ta hänsyn till även här. Mobila golvskärmar som lätt kan flyttas, mobila whiteboards och gärna växter för att rama in ytan.

Har ni flera olika öppna mötesytor så variera gärna i sitthöjd. Vi är alla olika och ibland passar en annan höjd till ett annat syfte. Tänk lite som ett cafe – se vår guide över hur man möblerar ett lunchrum för mer inspiration.

Några punkter för att lyckas med att inreda en öppen mötesyta:

  • Placera den synligt så alla ser den. Easy access!
  • Glöm inte bort att ljus och ljus är lika viktigt på denna yta som i ett stängt mötesrum.
  • Satsa på mobila golvskärmar och whiteboards. Ett aktivt möte händer det mycket på!
  • Olika är bra och manar till kreativitet. Blanda gärna friskt med olika stolar runt samma bord.
  • Glöm inte växter. Syre hållet mötet aktivt och skapar en trevlig miljö.

Bild öppet möte.jpg Titta på produkter till öppen mötesyta: GOLVSKÄRMAR - STOLAR - GOLVLAMPOR

Vilka produkter behöver man?

När man väljer möbler till ett mötesrum bör man uppskatta hur länge ett möte varar i snitt på sin arbetsplats. Väldigt långa möte kan kräva mer av stolen och då bör man överväga en stoppad stol, gärna med hjul så man kan hålla fötterna igång under mötet. Enklare möte upp till en timme klarar i princip vilken stol som helst, där kan budget och estetik lättare avgöra ditt val.

Mötesrum bild STOL.jpg

STOL

En stol på 4 ben är det vanligaste i mötesrum som inte är tänkt att användas för väldigt långa och krävande möte. Stolar med armstöd tar i regel ca 5 cm mer plats på bredden än en stol utan armstöd. Se vår guide om hur många stolar som får plats runt ett bord på bilden ovan, stolarna där är inritade med armstöd.

Mötesrum bild STOL PÅ HJUL.jpg

STOL PÅ HJUL

För det aktiva mötet kan det vara en fördel om stolen har hjul så det är lätt att hänga med i mötet. Stolar på hjul kan också vara att föredra för långa möten då den underlättar rörelse och ibland även funktioner som gungbarhet och annan utformning i skal & stoppning som tillsammans skapar en behaglig sittkomfort över en längre tid.

Mötesrum bild MÖTESBORD.jpg

MÖTESBORD

De flesta mötesbord har samma mått-kedjor oavsett tillverkare vilket gör det enkelt att komplettera med fler eller andra bord när behovet uppstår. Bredder varierar vanligen från 90cm till 120 cm och längderna kan i princip vara hur långa som helst. Vid behov av ett stort bord rekommenderar vi att använda flera mindre bord för en större flexibilitet istället. Se vår guide om storlekar på bilden i början av guiden.

Mötesrum bild BELYSNING.jpg

BELYSNING

En belysning över bordet tillför mycket och är enkelt att tillföra. En tumregel är att hänga 2 lampor om bordet överstiger 2 m i längd, 3 lampor för 3 m bord osv. Lampan hängs 55-60 från bordsskiva till underkant lampa för ett bra ljus som inte sticker i ögonen.

Material

Vilka material är vanligast på möbler för offentlig miljö? Nedan är en kort beskrivning på de material som är vanligast förekommande idag på marknaden.

Lunchrum café bild 3.jpg

Underhåll av dina möbler

En fläck händer så lätt. Som tur är möblerna klädda i slitstarka tyger och material vilket gör att dom håller en lång tid även under frekvent användning. För att möbeln ska vara fräsch under hela sin livstid är det viktigt att underhålla den och att ta tag i fläckar direkt dom händer.

Lunchrum café bild 4.jpg

Mötesrum bild 2.jpg

Ladda ner guide ☘