Lunchrum - hur möblerar man?

2022-03-11


Inred lunchrummet med återbrukad inredning - skapa den sociala ytan!

pexels-photo-3184183.jpeg

En av kontorets viktigaste ytor?

Idag är lunchrummet inte bara den plats man äter sin lunchlåda. Det är en social yta som används under hela kontorsdagen i olika syfte och sammanhang.

Vi samlas kring mat och dryck, vi tar beslut och skapar nätverk. Det är en avväpnande miljö som tillåter djupare diskussioner på ett mer avslappnat sätt. Inte sällan läggs grunden till beslut i lunchrummet, förutsättningar som tas med in i mötet efteråt.

Ge lunchrummet rätt förutsättningar till trivsel, konstruktiva samtal och mingel som skapar band mellan kollegor, leverantörer, kunder och inbjudna gäster – och givetvis är det här man vill fira sina segrar!

Bild skapa den sociala ytan.jpg

Lunchrummet – där det viktiga händer.

När man väljer möbler till ett lunchrum kan tillåta sig att tänka mer fritt. Det är så lätt att fastna i praktiska frågeställningar som egentligen grundar sig i ett fåtal frågor. Hur många ska få plats? - och hur håller vi det rent?

Hur många som får plats kan man relativt enkelt räkna fram utifrån förslagsmallar som går att se lite längre ner. Utifrån dessa och mått på ytan går det lätt att planera ytan. Hygienfrågan är i stort samma som i hemmet. Materialen på möbler för offentlig miljö är tåligt och avtorkningsbart, samt vid svåra fläckar finns det hjälp att få.

Möblera mjukt och hårt, cafésoffor, stolar och bord. Kanske någon mjuk fåtölj för kaffet och avslappnande samtal mellan kollegor och kunder. I köket trivs man i hemmet – detta kan bli företagets kök. Belysning, växter och textilier som dämpar ljudet av tallrikar & glas. Det spontana mötet som uppstår kan ha behov av en whiteboard, där man även kan kommunicera till sina kollegor. Är det inte i lunchrummet som en AW plötsligt uppstår?

Ge kollegorna förutsättningarna för en social yta, där viktiga samtal uppstår. Förr var lunchrummet förknippat med rast och lunchlåda. Idag är det viktigare än någonsin att det fyller den sociala funktionen för att skapa mervärde på kontoret. En av de viktigaste sakerna ett kontor kan bidra med.

Några punkter för att lyckas med att inreda lunchrummet:

  • Möblera för en bra stämning. Blanda friskt och tänk lite mindre rationellt, då händer det.
  • Tänk både mjukt och hårt. Dom hårda bordsskivorna behöver mjuka motsatser.
  • Belysningen är viktig – statisk belysning skapar ingen trivsel. Variera taklampor med golvbelysning.
  • Ge kollegorna möjlighet att uttrycka sig, en whiteboard skapar mycket mervärde och engagemang.
  • Glöm inte växter. Syre bidrar till aktivitet och skapar en trevlig miljö.

Bild möblering 1.jpg

Titta på produkter för lunchrum: CAFÉBORD - MODULSOFFOR - STOLAR

Bild möblering 2.jpg

Titta på produkter för lunchrum: BARSTOLAR - BARBORD - TAKLAMPOR

Hur många platser ryms på ytan? Nedan följer några förslag som kan vara enkelt att följa. Varje yta motsvarar ca 12 m2 - kombinera enkelt flera ytor för variation.

Lunchrum café bild 1.jpg

Har ni avvikande mått eller andra frågor kring den yta ni tänker inreda så hör av er till vår kundservice för snabb och enkel assistans. Testa gärna även vår chatt som ni ni når direkt på vår framsida.

Vilka produkter behöver man?

Möbler för lunchrum är en fråga om typ, höjd och material. Möblerna ska ge variation och är arbetsplatsens naturliga samlingsplats för både information & möte likväl som för lunchlådan.

Lunchrum café bild SOFFA.jpg

SOFFOR & MODULSOFFOR

Tänk på sitthöjden på soffan om den ska ha ett motstående bord, den bör motsvara sitthöjden på en vanlig stol vilket motsvarar ca 43-47 cm. Soffan kan vara både fristående enheter eller kopplingsbara modulsoffor. Gör det inte så komplicerat, utan våga gärna kombinera olika färger och modeller i rummet för ett levande resultat.

Lunchrum café bild STOLAR.jpg

STOL

En lättare skalstol är att föredra då den är lätt att dra in och ut från bordet. Det finns även stolar som har delad rygg/sits vilket underlättar då den är enkel att få grepp om. Ett plus är om den är staplingsbar för full flexibilitet. Kombinera gärna olika stolar och färger, det blir ett extra lyft i inredningen och kan se mer ombonat och avslappnat ut.

Lunchrum café bild BARPALLAR.jpg

BARSTOL

Barpallen finns i två höjder. Sitthöjd ca 65 cm som är tänkt till en bordshöjd på 90 cm, samt ca 78 cm som är tänkt till en bordshöjd på ca 110 cm. Finns både med eller utan rygg. Känns utrymmet trångt är utan rygg att föredra men finns platsen för det är en barpall med rygg bekvämare vid längre sittningar tex lunchmöte.

Lunchrum café bild BELYSNING.jpg

BELYSNING

En belysning över bordet tillför mycket och är enkelt att tillföra. En lampa till ett litet bord och gärna två till ett traditionellt köksbord i storlek. Belysningen hängs 55-60 cm från bordsskiva till underkanten på lampan för ett bra ljus som inte sticker i ögonen när man tittar över bordet. Vid väldigt långa bord kan man beräkna en lampa / per meter bord i grova drag.

Lunchrum café bild BORD.jpg

BORD

Det är enklare att möblera med fler mindre bord än ett stort. Behovet kan förändras över tid och en viss flexibilitet är att föredra. Vanligtvis är det 3 höjder att förhålla sig till. Ca 73 cm i höjd för vanlig stol, ca 90 cm för barpall med sitthöjd 65 cm och ca 110 cm för ståbord eller mot barpall med sitthöjd på ca 78 cm.

Material

Vilka material är vanligast på möbler för offentlig miljö? Nedan är en kort beskrivning på de material som är standard idag på marknaden.

Lunchrum café bild 3.jpg

Underhåll av dina möbler

En fläck händer så lätt. Som tur är möblerna klädda i slitstarka tyger och material vilket gör att dom håller en lång tid även under frekvent användning. För att möbeln ska vara fräsch under hela sin livstid är det viktigt att underhålla den och att ta tag i fläckar direkt dom händer.

Lunchrum café bild 4.jpg

Lunchrum café bild 5.jpg

Ladda ner guide ☘