Hemarbetsplatsen - skapa en bra arbetsmiljö hemma!

11/10/2021


Hemarbetsplatsen - här för att stanna!

pexels-photo-4473903.jpeg

Arbetsplatsen på kontoret har med små variationer varit ganska statisk genom åren. Vi vet vad vi väntar och förväntar oss av den.

Nu adderar vi en ny arbetsplats. I hemmet. Men förutsättningarna är olika, strukturen i hemmet är gjord för middagar, soffmys och läxläsning. Hur får vi in arbetsplatsen där? Vill vi ha ett el-bord i vardagsrummet? Kontorsstol runt köksbordet, eller strykbrädan som på vingliga ben som ska agera ståbord?

Ge hemarbetsplatsen rätt förutsättningar för att finnas i ett hem. I de strukturer som redan finns där.

Se nedan tips för att få till det på ett enkelt och funktionellt sätt på olika ytor, - och vilka produkter som kan användas för att uppnå önskat resultat.

Har ni avvikande mått eller andra frågor kring den yta ni tänker inreda så hör av er till vår kundservice för snabb och enkel assistans. Testa gärna även vår chatt som ni ni når direkt på vår framsida.

Bild Hemarbetsplatsen 1.jpg

Sovrummet - en plats för arbetsro.

Här finns egentligen alla förutsättningar för ett ostört och koncentrerat arbete. Mycket textilier, inget spring i rummet och en liten oas av lugn. Stäng dörren, öppna fönstret på glänt och koppla upp dig mot dagens första möte.

Ett litet mobilt arbetsbord som antingen kan fällas ihop och stoppas undan eller ha en annan funktion övrig tid. En konferensstol är trevligare än en arbetsstol att se på men har lika bra egenskaper för några timmars arbete – på kontoret sitter vi många timmar i veckan på en i vanliga fall.

En arbetslampa kan vara bra att ha om belysningen är dämpad. Med en golvlampa kan man till tillföra ett ljus som fyller andra funktioner utanför arbetstiden. Den är även lätt att flytta om man vill flytta på sig lite och bråkar aldrig om platsen på bordet med din kaffekopp.

Har du fortfarande en pärm eller lite papper som envist hänger sig kvar vid din sida? Lägg det i en väska du kan ha sidan om dig och enkelt bära undan, eller varför inte låta dem få ta lite plats i strumplådan?

Några punkter för att lyckas med arbetsplatsen i sovrummet:

 • Plocka undan datorn varje dag. Det är inte det första man vill se när man vaknar.
 • Investera mobilt. Hopfällbart bord, stol på hjul och en golvlampa för ett bra ljus.
 • Sitt där gardinen hänger, det ger en bra akustikmiljö.
 • Investera i bra möbler som är avsedda för kontor. Det finns mycket återbruk tillgängligt till riktigt bra priser.

Hemarbetsplatsen bild sovrum 2.jpg

Titta på produkter för arbetsplats i sovrummet: KONFERENSSTOLAR - GOLVLAMPOR - BORD

Den synliga arbetsplatsen

Det går inte alltid att gömma undan en arbetsplats. Ibland måste den av praktiska skäl finnas öppen i hemmet. Kanske är den kontor på dagen, läxplats på kvällen eller läshörnan på helgen.

Låt den då ta sin plats på ett fint sätt och naturligt sätt så den känns som att den fyller en funktion för hela familjen och inte som arbetsgivarens del i det privata hemmet. Ett bord som smälter in i omgivningen och har storlek som passar mot övrig möblering. En vacker och praktisk konferensstol för komfort och ergonomi som tar upp färger och material som redan finns i rummet.

En arbetslampa kan vara bra att ha. En fin bordslampa gör sig både som arbetsbelysning under arbetsdagen och som stämningsbelysning på kvällen. Var lika noga med arbetsplatsen som med soffan, då blir du nöjd.

Men likt sovrummet behöver inte den öppna arbetsplatsen alltid vara framme. Tänk mobilt, laptopbord som kan användas mot fåtölj och soffa, eller höjas upp till en stående arbetsställning. Vik ihop och göm under soffan, i morgon är det kontorsdag!

Några punkter för att lyckas med den synliga arbetsplatsen.

 • Plocka undan datorn varje dag. Alla dagar är inte arbetsdagar.
 • Inred med ögat lika mycket som det praktiska tänket. Båda sakerna är viktiga.
 • Tänk gärna mobilt om det inte finns en uppenbar yta att möblera på.
 • Sitt gärna där det finns mjuka möbler eller gardiner, det ger en bra akustikmiljö.
 • Investera i bra möbler som är avsedda för kontor. Det finns mycket återbruk tillgängligt till riktigt bra priser.

Hemarbetsplatsen bild vardagsrum 3.jpg Hemarbetsplatsen bild vardagsrum 4.jpg

Titta på produkter för den synliga arbetsplatsen i hemmet: FÅTÖLJ & SOFFA - PUFF - BORD

När det finns ett helt rum över.

Bor man stort kan man återskapa arbetsplatsen på jobbet där hemma utan att det påverkar hemmets struktur. Ett rum man kan sitta ostört i och sätta förutsättningarna som motsvarar kontorets.

Här kommer återbruksmarknaden verkligen till sin rätt. Höj och sänkbara skrivbord i alla möjliga format och storlekar, materialval och fabrikat. Lika så när det gäller arbetsstolar, kanske rent av exakt samma kontorsstol som finns på kontoret? Möjligheterna är många – och med återbruk är det halva priset och leverans direkt.

Ett par saker är lätt att glömma som man tar för givet på kontoret. Arbetsbelysningen – en lampa som stödjer arbetet på bästa sätt. Monitorarm och strömförsörjning ovan bord är också ”nice to have” när tillfälle ges. När rummet är helt dedikerat till arbetsrum kan det vara bra att tänka på akustiken med så Teams-möte och telefonsamtal får ett bra ljud. Varför inte en liten fåtölj som alternativ vid långa möte och samtal?

Några punkter för att lyckas med det egna kontorsrummet.

 • Clean Desk Policy gör att det är trevligt att komma till kontoret. Inte minst för städningens skull.
 • Inred med ögat också, det är fortfarande i hemmet.
 • Ström ovan bordskanten för inkoppling av laddare och andra enheter.
 • Tänk på akustiken för att alla typer av samtal ska upplevas på ett bra sätt.
 • Arbetsljus. På kontoret finns det riktlinjer för det, hemma blir det ett eget ansvar.

Hemarbetsplatsen bild eget kontor 5.jpg

Titta på produkter för kontor i eget rum: ARBETSSTOLAR - FÖRVARING - BORDSLAMPOR - BORD

Vilka produkter behöver man?

Det är inte svårt att göra en hemarbetsplats som både fungerar och smälter in i hemmet. Lägg lite tid på att välja rätt produkter så förenar ni både funktion och estetik.

Hemarbetsplatsen ARBETSSTOL.jpg

ARBETSSTOL

I princip alla arbetsstolar på marknaden har de ergonomiska funktioner som behövs för kontorsarbetet. När det gäller stol till hemarbetsplatsen handlar det mycket om att passa in i den miljön den ska stå i.I denna kategori finns garanterat en stol för alla!

Hemarbetsplatsen STOL MED HJUL.jpg

STOL MED HJUL

Vilken stol på hjul passar bäst i ditt hem? Genom att ha en stoppad stol på hjul blir stolen mer ergonomisk än en vanlig stol. I detta segment finns många klassiska och formgivna stolar som kan bli ett smycke i rummet. Sök efter din egen favorit här och sitt vackert hemma.

Hemarbetsplatsen BORD.jpg

ARBETSBORD HÖJ & SÄNK OCH FAST HÖJD

Arbetsbord finns i alla storlekar oavsett om dom är i fast höjd eller om dom är höj & sänkbara. Till arbetsplatsen hemma blir det oftare en fråga om materialval och färger. Välj en färg som fungerar bra med övrig inredning i hemmet så smälter bordet bättre in i sammanhanget.

Hemarbetsplatsen TILLBEHÖR.jpg

TILLBEHÖR BORD

En monitorarm tillför mycket på arbetsbordet. Både ergonomiskt men underlättar också för en mer städad bordsyta då monitorn inte behöver sin fot och frigör då den ytan.

Hemarbetsplatsen BORDSLAMPA.jpg

BORDSLAMPA

Tillför ett bra arbetsljus och undvik trötta ögon. Att ha ett ordentligt ljus på arbetsplatsen är en liten insats till vad det ger. Tänk på att en bra och fin arbetslampa även blir ett smycke för arbetsplatsen och rummet den står i.

FÖRVARING Förvaringar för alla smaker och ändamål! Risken med för stor förvaring är att man samlar på sig för mycket saker. Håll gärna förvaringen liten och smidig så den passar in på ytan och rätta behovet efter det så håller du estetiken och ytan som du tänkt. Återbrukad förvaring är väldigt prisvärt så välj en förvaring som du är nöjd med, du spar både plånbok och miljö.

Material

Vilka material är vanligast på möbler för offentlig miljö? Nedan är en kort beskrivning på de material som är standard idag på marknaden. Lunchrum café bild 3.jpg

Underhåll av dina möbler.

En fläck händer så lätt. Som tur är möblerna klädda i slitstarka tyger och material vilket gör att dom håller en lång tid även under frekvent användning. För att möbeln ska vara fräsch under hela sin livstid är det viktigt att underhålla den och att ta tag i fläckar direkt dom händer.

Lunchrum café bild 4.jpg

FOOTER hemarbetsplats.jpg

Ladda ner guide ☘