Vissa saker förändras dramatiskt över generationer. Annat består. När Lennart Persson och Yngve Nilson startade vävstolsfabriken som skulle bli dagens Glimakra of Sweden, kunde de inte ana hur världen skulle se ut idag.
1950 var hållbarhets begreppet ännu inte påtänkt, och utmaningarna som idag är globala ödesfrågor var okända i Glimåkra by. Ändå är de tankar som byggde bolaget då, kanske mer aktuella än någonsin. Vikten av hantverket. Av att jobba med bygdens leverantörer och materialen från de omgivande skogarna. Och att både formgivning och produktion skulle hålla för generationer. Det är de värdena som format vår verksamhet och som fortfarande präglar hur vi ser på kvalitet och hållbarhet. Vi ska fortsätta utvecklas och hitta nya lösningar utifrån dagens och morgondagens förutsättningar. Men allt vi levererar ska fortfarande tåla tidens tand. Produkter som kan leva över generationer, utan att äventyra kommande generationers förutsättningar. För evigt unga.
Under ett planetärt nödläge blir vissa saker mer aktuella än någonsin. Som vår strävan efter att göra möbler som kan leva länge, med så liten påverkan på människa och miljö som möjligt. Samtidigt är det hög tid att växla upp, tänka om och utmana vad som är möjligt. Därför inleder vi nu nästa etapp av vår hållbarhetsresa. Långlivat ska nu också bli månglivat. Vår cirkulära omställning har börjat. Dagens och morgondagens hållbarhetsarbete Hela produktens livscykel räknas i vårt hållbarhetsarbete. Från designprocessen där allt börjar, till materialval, tillverkning, transporter och återvinning. Med egen produktion i Glimåkra och i Tranås, och med ett nära samarbete mellan designer och möbelsnickare, har vi stor möjlighet att påverka på hemmaplan. Men allt händer förstås inte under vårt eget tak. För att minska transporter och förenkla kvalitetskontroll, väljer vi så lokala leverantörer som möjligt, och vi ställer alltid höga krav oavsett om det gäller materialleverantörer eller logistikpartners. Allt detta ska vi fortsätta göra, och förbättra. Men nu ska vi dessutom tänka ett steg längre, när vi inleder vår cirkulära omställning. Det långsiktiga målet är att hela vårt sortiment ska bli cirkulärt, även äldre produkter men redan 2025 ska minst 50% av våra produkter vara cirkulära.
Med cirkulära produkter, menar vi att de kan få nytt liv genom återvinning eller omarbetning. Återvinningsbara produkter ska vi själva kunna bryta ner i sitt råkomponentsmaterial. Och att vi ska kunna tillverka en ny produkt med resterna. Omarbetningsbara produkter ska vi kunna renovera till nyskick.
2020 lanserar vi möbler med en licensierad klickteknik. Det möjliggör klimatsmarta transporter och enkel montering hos kund. På samma sätt blir det lättare att demontera möbeln och skicka tillbaka den till oss för omarbetning till nyskick, den dag det blir aktuellt. Men klicktekniken är bara en möjliggörare. Vi undersöker parallellt andra möjligheter. Som till exempel att använda gammalt tyg från våra möbler som fyllnadsmaterial i akustikplattor. Och erbjudanden som gör det attraktivt för kunder att välja cirkulärt.
Hjärtat i vår design och produktion finns i Glimåkra by. Så har det varit i över 70 år. Här, med naturen runt hörnet skapar vi tidlösa möbler med fokus på akustisk design och hantverkskvalitet. När vi nu fortsätter mot en mer cirkulär framtid ser vi fram emot att våra långlivade möbler, också ska kunna bli månglivade. För evigt unga.
För att våra prov – och utställningsmöbler ska bli en del av det cirkulära möbelflödet och användas av så många som möjligt under sin levnadstid samarbetar vi med place2place som är Sveriges första opartiska marknadsplats för återbrukad inredning online.
Följ vår hållbarhetsresa på glimakra.com